×

Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.koral.com.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Więcej informacji w Polityce Cookies

koral
  • Produkty
    • Lody impulsowe
    • Lody familijne
    • Lody na gałki
    • Desery
    • Nowości 2016
    • Pełna oferta
  • Strefa rozrywki
    • Pora na Koral
    • Gry
    • E-KARTKI
    • Wygaszacze
    • Tapety
  • Poznaj nas
    • Historia
    • Jesteśmy widoczni
  • O firmie
    • O nas
    • Wyróżnienia
    • Certyfikaty
    • Kariera w Koralu
    • Strefa ankiet
  • Kontakt
    • Centra dystrybucyjne w kraju
    • Zagraniczne przedstawicielstwa
    • Dane kontaktowe
    • Formularz kontaktowy
  • Produkty
    • Lody impulsowe
    • Lody familijne
    • Lody na gałki
    • Desery
    • Nowości 2016
    • Pełna oferta
  • Strefa rozrywki
    • Pora na Koral
    • Gry
    • E-KARTKI
    • Wygaszacze
    • Tapety
  • Poznaj nas
    • Historia
    • Jesteśmy widoczni
  • O firmie
    • O nas
    • Wyróżnienia
    • Certyfikaty
    • Kariera w Koralu
    • Strefa ankiet
  • Kontakt
    • Centra dystrybucyjne w kraju
    • Zagraniczne przedstawicielstwa
    • Dane kontaktowe
    • Formularz kontaktowy

Poznaj nas

  • Historia
  • Jesteśmy widoczni

Historia

 

koral-bilboard-uniwersalny-strona-1-508x242-cm-rgb

Chińczycy byli podobno pierwsi

  • Przypuszcza się, że za prekursorów raczenia się lodowymi smakołykami uznaje się Chińczyków. Już 5 tysięczy lat temu zaczęli robić swoistego rodzaju desery lodowe. Uzyskiwali je poprzez miażdżenie owoców w miseczce ustawionej w naczyniu pełnym zmrożonego śniegu lub kostek lodu.

Danie mrożone poprawijące samopoczucie, czyli lody w Grecji

  • Taką metodę leczeniczą polecał dla swoich pacjentów Hipokrates. Grecy swoje lody dla podkreślenia smaku wzbogacali pysznym miodem. 

Lodami raczył swoje podniebienie również Neron

  • Na rzymskich stołach nie mogło zabraknąć mrożonych lodowych deserów. Lody były uzyskiwane ze śniegów gór apenińskich, który został dostardczany przez cesarskich niewolników stojących w łańcuchu ciągnącym się od Rzymu, aż po pasma Apeninów.

Lodowe zasługi Marco Polo

  • Mimo, że lody były znane w Grecji oraz Rzymie lodową recepturę tworzenia zimnych smakołyków Europa zawdzięcza Marco Polo. W podróży po Chinach wykradł lodowy przepis i przywiózł go do Włoch.

Arabska szarba

  • Szarba to schłodzony napój wykonywany z zmrożonych soków, przetartych owoców wraz z dodatkiem cukru. Od słowa szarba pochodzi dziś określenie lodów sorbetowych. Arabski sorbet trafił do Sycyli, gdzie Włosi wiedzieli już co z nim zrobić aby jego smak był jeszcze bardziej smakowity.

Włochy - Europa

  • To właśnie od Włoch zaczęła się ekspansja lodowych smakołyków na całą Europę. Włosi stali się ekspertami w przyrządzaniu zimnych pyszności, które stawały się coraz bardziej pożądane. Lody do Francji trafiły za spawą Katarzyny Medycejskiej ale ich prawdziwym propagatorem był dopiero Ludwik XIV. W 1660 roku zezwolił Włochowi Francesco Procopio del Coltelli na otwarcie pierwszej w Paryżu lodziarni pod nazwą Cafe Procope. Od XVIII wieku lody w Europie byłu juz bardzo znane.

Lodowa sensacja w Stanach Zjednoczonych

  • Mianem sensacji określono fakt podania lodów w 1814 roku przez Dolly Madison (żona prezydenta Jamesa Madisona) podczas balu na cześć objęcia fotelu prezydenckiego przez jej męża.

Lodowa technika

  • Lodowa technika miała swoje początki w Stanach Zjedonczonych. W 1843 roku wynaleziono tam ręczną maszynę chłodniczą. Natomiast automat lodowy powstał siedem lat później w Australii.

Waflowy patent

  • W 1903 roku Włoch Marchioni opatentował waflowy rożek. Ale czy to on był pierwszą sobą, która wpadła na ten pomysł, na 100% nie można powiedzieć. Często można usłyszeć, że to Anglicy jako pierwsi podawali lody w waflu.

Patyk w lodzie

  • Nic prostszego jak zarmozić owocowy sok z łyżeczką/mieszadełkiem w kartoniku aby miec loda na patyku. Takie właśnie były początki lodów na patyku. Patent na ten sposób podawania zimnych smakołyków dostał Amerykanin Harry Burt w 1924 r.

Lody w Polsce

  • Czasy saskie dały początek rozwoju zimnych pyszności w Polsce. Od 1979 roku w Polsce Zawsze jest pora na lody Koral.

Dane
kontaktowe

P.P.L KORAL
33-300 Nowy Sącz
ul. Legionów 2
tel.: +48 18 443 86 71
fax: +48 18 443 70 55
mail: koral@koral.com.pl
Formularz kontaktowy
Wszelkie prawa zastrzeżone Koral 2014
Powered by veneo
Roller