Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.koral.com.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Przypuszcza się, że za prekursorów raczenia się lodowymi smakołykami uznaje się Chińczyków. Już 5 tysięczy lat temu zaczęli robić swoistego rodzaju desery lodowe. Uzyskiwali je poprzez miażdżenie owoców w miseczce ustawionej w naczyniu pełnym zmrożonego śniegu lub kostek lodu.
Danie mrożone poprawijące samopoczucie, czyli lody w Grecji
Taką metodę leczeniczą polecał dla swoich pacjentów Hipokrates. Grecy swoje lody dla podkreślenia smaku wzbogacali pysznym miodem.
Lodami raczył swoje podniebienie również Neron
Na rzymskich stołach nie mogło zabraknąć mrożonych lodowych deserów. Lody były uzyskiwane ze śniegów gór apenińskich, który został dostardczany przez cesarskich niewolników stojących w łańcuchu ciągnącym się od Rzymu, aż po pasma Apeninów.
Lodowe zasługi Marco Polo
Mimo, że lody były znane w Grecji oraz Rzymie lodową recepturę tworzenia zimnych smakołyków Europa zawdzięcza Marco Polo. W podróży po Chinach wykradł lodowy przepis i przywiózł go do Włoch.
Arabska szarba
Szarba to schłodzony napój wykonywany z zmrożonych soków, przetartych owoców wraz z dodatkiem cukru. Od słowa szarba pochodzi dziś określenie lodów sorbetowych. Arabski sorbet trafił do Sycyli, gdzie Włosi wiedzieli już co z nim zrobić aby jego smak był jeszcze bardziej smakowity.
Włochy - Europa
To właśnie od Włoch zaczęła się ekspansja lodowych smakołyków na całą Europę. Włosi stali się ekspertami w przyrządzaniu zimnych pyszności, które stawały się coraz bardziej pożądane. Lody do Francji trafiły za spawą Katarzyny Medycejskiej ale ich prawdziwym propagatorem był dopiero Ludwik XIV. W 1660 roku zezwolił Włochowi Francesco Procopio del Coltelli na otwarcie pierwszej w Paryżu lodziarni pod nazwą Cafe Procope. Od XVIII wieku lody w Europie byłu juz bardzo znane.
Lodowa sensacja w Stanach Zjednoczonych
Mianem sensacji określono fakt podania lodów w 1814 roku przez Dolly Madison (żona prezydenta Jamesa Madisona) podczas balu na cześć objęcia fotelu prezydenckiego przez jej męża.
Lodowa technika
Lodowa technika miała swoje początki w Stanach Zjedonczonych. W 1843 roku wynaleziono tam ręczną maszynę chłodniczą. Natomiast automat lodowy powstał siedem lat później w Australii.
Waflowy patent
W 1903 roku Włoch Marchioni opatentował waflowy rożek. Ale czy to on był pierwszą sobą, która wpadła na ten pomysł, na 100% nie można powiedzieć. Często można usłyszeć, że to Anglicy jako pierwsi podawali lody w waflu.
Patyk w lodzie
Nic prostszego jak zarmozić owocowy sok z łyżeczką/mieszadełkiem w kartoniku aby miec loda na patyku. Takie właśnie były początki lodów na patyku. Patent na ten sposób podawania zimnych smakołyków dostał Amerykanin Harry Burt w 1924 r.
Lody w Polsce
Czasy saskie dały początek rozwoju zimnych pyszności w Polsce. Od 1979 roku w Polsce Zawsze jest pora na lody Koral.